Insuliinia ja entsyymejä uusiutuvalla energialla

Julkaistu: 2018-11-02 Päivitetty: 2024-05-16 kl. 08:55

Lillgrund_wind_farm_06_1920

Vattenfall ja kaksi Novo-perheeseen kuuluvaa lääkealan ja bioteknologian yritystä Novo Nordisk ja Novozymes ovat solmineet pitkäaikaisen sopimuksen uusiutuvan sähkön toimituksista. Sähköllä on sertifioitu ympäristöseloste (EPD, Environmental Product Declaration).

Muun muassa insuliinia ja entsyymejä aletaan valmistaa uusiutuvalla energialla, joka on peräisin Kriegers Flakista. Kyseessä on Tanskan ensimmäinen suuren mittaluokan merituulivoimapuisto, jota rakennetaan parhaillaan Itämerellä. 

 – Vattenfall on suurin merituulivoiman kehittäjä Tanskassa. Se on pitkälti Kriegers Flakin ansiota, josta valmistuessaan tulee Tanskan suurin merituulivoimapuisto. Yritykset ovat aikaisempaa kiinnostuneempia hankkimaan yksinomaan uusiutuvaa energiaa; nyt solmittu sopimus on esimerkki siitä. Odotamme yhteistyötä Novo Nordiskin ja Novozymesin kanssa, Vattenfallin yritysasiakasmyyntiä luotsaava Branislav Slavic sanoo.

Tavoite vuodelle 2020

 Novo Nordiskille ratkaisevaa oli mahdollisuus käyttää uusiutuvaa energiaa kansainvälisissä tuotantolaitoksissa. 

 – Pääsemme yhden askeleen lähemmäksi tavoitettamme: kaikki tuotantolaitoksemme ympäri maailmaa toimivat uusiutuvalla energialla vuoteen 2020 mennessä. Vattenfallin kanssa solmittu sopimus merkitsee, että tuotteemme Euroopassa valmistetaan uusiutuvalla energialla, ympäristöstrategiasta vastaava Dorethe Nielsen toteaa.   

Valmistus Tanskassa

Bioteknologiayritys Novozymes on useiden vuosien ajan käyttänyt uusiutuvia energialähteitä Tanskassa sijaitsevilla tuotantolaitoksillaan. Novozymesissä hankinnasta ja globaaleista palveluista vastaava Lene Aabo näkee uuden sopimuksen keinona ylläpitää kestävyyttä koko arvoketjussa – valmistuksesta aina valmiiseen tuotteeseen. 

 – Novozymesin tuotteet auttavat ratkaisemaan monia suuria ongelmia, kuten ilmastonmuutosta. Sen vuoksi on luonnollista, että haluamme myös itse kantaa vastuun omasta ympäristövaikutuksestamme. Nyt solmittu sopimus takaa meille uusiutuvaa energian saannin kilpailukykyisin ehdoin. Samalla sopimus mahdollistaa tuotteidemme valmistuksen Tanskassa ja tarjoaa monia hyviä työpaikkoja.  

Kriegers Flakista peräisin olevalla sähköllä on sertifioitu ympäristöseloste (EPD), joka merkitsee täydellistä läpinäkyvyyttä ja mahdollistaa vertailun elinkaarinäkökulmasta (LCA) käsin. Vattenfall on ainoana pohjoismaisena ja ensimmäisenä tuottajana maailmassa saanut kaiken sähkönmyyntinsä ympäristömerkityksi EPD-järjestelmän mukaisesti. 

Sopimus astuu voimaan vuoden 2021 alussa. Kriegers Flakin merituulipuiston odotetaan olevan täydessä tuotantovalmiudessa vuoden 2021 lopulla, sitä ennen sähkö toimitetaan Vattenfallin muista Tanskassa sijaitsevista tuulivoimapuistoista. 

Tanskalainen Novo Nordisk on globaali lääkealan yritys, jolla on 90 vuoden kokemus edelläkävijänä diabeteksen ja muiden vakavien kroonisten sairauksien hoidossa. Yhtiön tuotteita myydään yli 170 maassa. Novozymes A/S on niinikään tanskalainen bioteknologian alan yritys, joka valmistaa ja myy teollisuuden entsyymejä, mikro-organismeja ja biofarmaseuttisia raaka-aineita. Yhtiön yli 600 tuotetta käytetään yli 130 maassa eri puolilla maailmaa. 

Lisää EPD-ympäristötuoteselosteesta

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje