Energiatekniikka, Energiatehokkuus, Innovaatio

Kodinkoneet - älykkään energiankulutuksen pioneerit

Julkaistu: 2022-01-20 Päivitetty: 2023-01-24 kl. 05:23

Kodinkoneet - älykkään energiankulutuksen pioneerit

Kodinkoneala on yksi pioneereista, kun on kyse energian älykkäämmästä kulutuksesta. Jääkaapit ja pakastimet ovat nykyään vähintään yhtä kylmiä kuin 15 vuotta sitten, mutta uudet kodinkoneet kuluttavat vain kolmasosan energiasta. Se johtuu markkinoiden kysynnän ja lainsäädännön onnistuneesta yhdistelmästä.

Koska jääkaapit ja pakastimet ovat käytössä vuorokauden ympäri, ne kuuluvat kodin eniten energiaa kuluttaviin laitteisiin. Mutta verrattuna muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen energiankulutus on vähentynyt huomattavasti. Jääkaapin ja pakastimen yhdistelmä kuluttaa nykyään noin 200 kilowattituntia vuodessa. Se on energiaviranomaisen mukaan puolittunut edellisvuoteen verrattuna, ja 15 vuotta sitten kulutus oli keskimäärin kolme kertaa enemmän.

Nopean kehityksen taustalla on onnistunut markkinoiden ja sääntelyn yhdistelmä, joka on motivoinut valmistajia jatkuvasti parantamaan tuotteidensa energiankulutusta. Samalla kun energiatehokkuusvaatimukset ovat kasvaneet, kotitaloudet ja yritykset ovat toivoneet alhaisempia käyttökustannuksia ja vähän energiaa kuluttavia kodinkoneita, kuten jääkaappeja, pakastimia, pesukoneita ja liesiä. Kodinkoneala oli myös ensimmäinen ala, jolle myönnettiin pakollinen energiamerkintä EU:ssa.

Varhainen energiamerkintä

Jääkaappien ja pakastimien EU-energiamerkintä otettiin käyttöön 25 vuotta sitten. Siitä lähtien valmistajat ovat kehittäneet entistä tehokkaampia kompressoreita ja paksumpia eristeitä, jotka tekevät jääkaapeista ja pakastimista huomattavasti energiatehokkaampia.

Energiamerkintä on onnistunut tuomaan tuotteen sähkönkulutuksen näkyviin ostohetkellä uutta tuotetta valittaessa.

– Energiamerkinnän suuri etu on se, että se on onnistunut tuomaan tuotteen sähkönkulutuksen näkyviin ostohetkellä uutta tuotetta valittaessa. Ilman sitä ei voida tietää, kuinka paljon energiaa tuote vaatii, sanoo Ruotsin energiaviraston Helena Holm.

Kun tuotteista tulee energiatehokkaampia, tuotannon muilla osilla on suurempi osuus tuotteiden ympäristövaikutuksiin, mikä näkyy lainsäädännössä. Energiamerkinnän rinnalla EU on viimeisen kymmenen vuoden aikana lisännyt niin sanotun ekosuunnittelun vaatimuksia. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että meidän on lopetettava kaikkein eniten energiaa ja luonnonvaroja kuluttavien tuotteiden käyttö sekä otettava huomioon uudet korjausmahdollisuudet, varaosat ja tiedot siitä, miten käytöstä poistetut tuotteet käsitellään ja mitä voidaan käyttää uudelleen.

Uusi asteikko merkintöjä varten

EU:ssa otettiin 1. maaliskuuta 2021 käyttöön uusi energiamerkintä tietyille tuoteryhmille, muun muassa pyrkimyksenä jatkaa siirtymistä kohti energiatehokkaampia tuotteita. Asteikko A+++:sta D:hen korvattiin uudella asteikolla A:sta G:hen (katso alla oleva Energiaviranomaisen kuva). Sitä mukaa kun tuotteiden energiatehokkuus on parantunut viime vuosikymmeninä, vanha asteikko on menettänyt merkityksensä tämäntyyppissä laitteissa.

Uudet merkinnät tarkoittavat sitä, että monet markkinoilla tällä hetkellä olevista tuotteista ovat asteikon alapäässä.

NY_MARKNING- Uudet merkinnät tarkoittavat sitä, että monet markkinoilla tällä hetkellä olevista tuotteista ovat asteikon alapäässä, usein D-luokkaa alempana. Tämä antaa valmistajille uusia syitä energiankulutuksen tarkasteluun ja entistä tehokkaampien tuotteiden kehittämiseen, Helena Holm sanoo.

Energiamerkintä kattaa myös muun muassa autonrenkaat, tulisijat ja ilmalämpöpumput. Lisäksi EU:ssa keskustellaan useiden eri tuotteiden, kuten aurinkokennojen ja invertterien, yhteisistä vaatimuksista.

– Tämä koskee myös tuotteita, jotka eivät itsessään käytä energiaa, mutta jotka vaikuttavat energiankulutukseen, kuten vesihanoja ja suihkusuuttimia, Helena Holm sanoo.

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje