Näin toimii sähkökauppa

Miksi Pohjoismaissa otetaan käyttöön uusi malli sähkönsiirtoon?

Julkaistu: 2024-10-18 Päivitetty: 2024-10-18 kl. 09:03

Sähköverkko
Lokakuun lopussa kaikissa Pohjoismaissa otetaan käyttöön niin sanottu flow based -kapasiteetinlaskentamenetelmä. Tavoitteena on hyödyntää paremmin sähköverkon kapasiteettia, saada lisää uusiutuvaa sähköä luotettavasti sähköjärjestelmään ja siirtää enemmän sähköä eri hinta-alueiden välillä. 

Siirtyminen uuteen menetelmään oli suunniteltu marraskuulle 2023, mutta se siirrettiin lokakuulle 2024, koska eri IT-järjestelmien ja prosessien mukauttaminen on vienyt suunniteltua enemmän aikaa. Nyt muutos on ovella, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? 

Mikä on flow based -kapasiteetinlaskentamenetelmä? 

On olemassa rajoituksia sille, kuinka paljon sähköä voidaan siirtää eri hinta-alueiden välillä, ja se vaikuttaa myös kaupankäyntiin sähkömarkkinoilla. Tähän asti sähkön siirron laskentamenetelmänä on käytetty taloudellista markkinamallia, mikä yksinkertaistettuna tarkoittaa, että sähköä siirretään  sinne, missä sähkön hinta on korkeimmillaan. Uusi laskentamalli ottaa huomioon koko markkina-alueen rajoitukset ja jakaa siirtokapasiteettia ensisijaisesti sinne, missä siitä saavutetaan suurin kansantaloudellinen hyöty. 

Miksi flow based -kapasiteetinlaskentamenetelmä otetaan käyttöön? 

Taustalla on pyrkimys yhtenäistää menetelmiä ja markkinoita Euroopassa. Tavoitteena on käyttää sähköverkkoa tehokkaammin ja lisätä kapasiteettia ilman, että toimintavarmuus vaarantuu. Uuden laskentamenetelmän myötä sähkö kulkee useampia ja älykkäämpiä reittejä sähköjärjestelmässä. Tämä vahvistaa kilpailua sähkömarkkinoilla ja on Euroopan sähkönkäyttäjien eduksi. Muutos tarkoittaa, että Suomi, Pohjoismaat ja Eurooppa ovat vähemmän alttiita häiriöille sähköjärjestelmässä, kuten äkillisille tapahtumille tai sähköntuotannon vajauksille. 

Miten käy hintojen? 

Euroopan sähkömarkkinat ovat yhteiset kaikille maille, ja eri maiden sähköverkot ovat kytkettyinä toisiinsa. Sähkön hinta hinnoitellaan marginaalihinnan mukaan, eli viimeisen ostetun (kalleimman) kilowattitunnin hinnan mukaan kullakin sähkön hinta-alueella. Siirtokapasiteetin kasvattaminen lisää kilpailua eri hinta-alueiden ja maiden välillä. 

Uusi laskentamenetelmä tarkoittaa,  että sähköä voidaan siirtää tehokkaammin alueilta, joilla sähkön hinta on alhainen, alueille, joilla sähkön hinta on korkea. Tämä auttaa lähtökohtaisesti tasapainottamaan hintoja, mutta on mahdollista, että se myös nostaa sähkön hintaa joillain alueilla. 

Mitä tapahtuu seuraavaksi? 

Koska sähkön hinta vaihtelee tarjonnan ja kysynnän mukaan, hintamuutoksia on odotettavissa sähkömarkkinoiden muutosten myötä. Koko Eurooppa pyrkii vähentämään hiilen, kaasun ja öljyn käyttöä ja siirtymään kohti uusiutuvaa ja fossiilitonta tuotantoa. Tämä voi mahdollisesti pitkällä aikavälillä johtaa alhaisempiin sähkön hintoihin. 

Flow-based -kapasiteetinlaskenta lyhyesti 

  • Optimoitu kapasiteetti: Menetelmä mahdollistaa kaupankäyntikapasiteetin lisäämisen vaarantamatta sähköverkon turvallisuutta.  
  • Tehokkaampi sähkönsiirto: Yksityiskohtaisten verkkomallien avulla sähkön virtausta voidaan optimoida, mikä parantaa siirron tehokkuutta.  
  • Hintojen tasapainotus: Menetelmän odotetaan tasapainottavan sähkön hintoja Euroopassa, mikä voi johtaa hinnanmuutoksiin tietyillä alueilla.  
  • Uusiutuvan energian parempi integrointi: Menetelmä helpottaa uusiutuvien energialähteiden parempaa integrointia sähköverkkoihin. 

Kuinka sähkömarkkinat toimivat Suomessa? 

Kerromme oppaassamme, kuinka sähkömarkkinat toimivat. Lataa se alta.

Vattenfall Sähkömarkkinat - sähkön käyttäjän perusopas

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje