Fossiilivapaa, Energiasiirtymä

Moottoripyörä ilman hiilidioksidipäästöjä

Julkaistu: 2022-09-05 Päivitetty: 2023-02-06 kl. 12:36

Moottoripyörä ilman hiilidioksidipäästöjä

Ruotsalainen CAKE on herättänyt laajalti huomiota älykkäillä, ympäristöystävällisillä sähkömoottoripyörillään. Nyt valmistaja tähtää vielä korkeammalle - se haluaa tehdä Kalk-mallin koko tuotannosta täysin fossiilivapaata Vattenfallin avulla.

Vattenfall tekee yhteistyötä moottoripyörävalmistaja Caken kanssa tavoitteenaan kehittää ensimmäinen fossiiliton sähkömoottoripyörä. Yhteistyön tarkoituksena on osaamisen ja asiantuntemuksen jakaminen tavoitteena käynnistää fossiilittoman moottoripyörän sarjatuotanto vuonna 2025.

– Tämä yhteistyö on erinomainen esimerkki siitä, miten voimme omalta osaltamme vaikuttaa fossiilittomaan tietotaitoon ja toimitusketjun asiantuntemukseen tuotteissa, jotka tähtäävät nollapäästöihin, sanoi Vattenfallin vastuullisuudesta vastaava johtaja Annika Ramsköld lehdistötiedotteessa yhteistyön alkaessa viime vuonna.

Kestävät materiaalit - helppo korjata ja kierrättää

Kestävän kehityksen kannalta keskeistä on tuotteiden pitkä käyttöikä. Siksi CAKE-moottoripyörät on valmistettu kestävistä materiaaleista, ja niiden korjaus ja osien vaihto on helppoa. Polttomoottorin sijaan moottoripyörissä on akku, joten niiden rakenne on paljon kevyempi.

Small Screen 72 DPI-Vattenfall_cake_bike_se_2021_01-1

 

Hiilidioksidipäästöt nollaan vuoteen 2025 mennessä

Aiemmin tänä vuonna Vattenfall ja Cake laativat yhteistyössä elinkaarianalyysin jokaisesta Kalk-moottoripyörän komponentista ja saivat hiilidioksidin kokonaispäästöksi 1,186 kg CO2. Nyt tavoitteena on laskea tämä arvo nollaan vuoteen 2025 mennessä.

Lue lisää elinkaarianalyyseistä ja mitä hyötyä niistä on yrityksellesi

CAKE


CAKE on Tukholmassa toimiva yritys, joka perustettiin vuonna 2016. Ensimmäinen moottoripyörämalli Kalk lanseerattiin vuonna 2018 ja se on tarkoitettu kilpailu- ja off road -käyttöön. Toinen malli esiteltiin vuonna 2019. Se tarjoaa monia mahdollisuuksia mukautua erilaisiin tarpeisiin ja sen akku voi myös antaa virtaa ulkoisiin laitteisiin.

Viime vuonna lanseerattiin myös mopo, ja viimeisimmät tulokkaat ovat kaksi polkupyörää ja yksi moottoripyörä lapsille. Yritys on voittanut lukuisia muotoilupalkintoja ympäri maailmaa.

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje