FI

Nukutko huonosti? Sähköautot voivat ratkaista ongelman

Julkaistu: 2019-05-02 Päivitetty: 2024-05-16 kl. 08:53

vattenfall-elbilar-no-text-no-logo

Suomen tavoitteena on 250 000 sähköautoa tai ladattavaa hybridiä vuoteen 2030 mennessä. Akkuteknologian kehitys parantaa sähköautojen kilpailukykyä nopeasti, mutta tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan määrätietoisia toimenpiteitä. Edessämme on pitkä tie, mutta lopulta se kannattaa – pienemmät kasvihuonekaasupäästöt ovat vain yksi sähköautojen monista eduista, mistä voit lukea lisää alta.

Kaikkien on osallistuttava

Monet tekijät voivat vaikuttaa onnistumiseemme tai epäonnistumiseemme asiassa, kuten hintakehitys, latausinfrastruktuurin laajentaminen, liikennesopimukset – eikä vähiten me itse. Kaupunkien, kuntien, yritysten ja yksityishenkilöiden on kaikkien toimittava, jotta prosessi etenisi. Paikallisilla kannustimilla on pyrittävä motivoimaan autoilijoita päästöttömään ajamiseen. Samanaikaisesti Vattenfallin kaltaisten yritysten on edistettävä sähköautojen kehittämistä sekä tutkimuksen keinoin että kannustamalla ympäristöä tähän muutokseen.

Sähköistämisen etuja

Niin kauan kuin sähköä käytetään tehokkaasti ja se tuotetaan "oikein", olemme vakuuttuneita siitä, että sähköistäminen on hyvä askel kohti nollapäästöjä. Kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen ei kuitenkaan ole ainoa ajoneuvokannan sähköistämisestä saatava hyöty, vaan sillä on monia positiivisia vaikutuksia, jotka voivat motivoida meitä valitsemaan sähköauton fossiilisia polttoaineita käyttävän sijaan.

 1. Vähemmän melua
  Melu vaikuttaa negatiivisesti sekä terveyteen että elämänlaatuun, ja erään Göteborgissa tehdyn tutkimuksen mukaan kaikkien kaupungin tiekuljetusten sähköistämisellä voitaisiin vähentää melutasoa 2–5 dBA:lla.
 2. Parempi ilmanlaatu
  Päästöjen pieneneminen parantaa luonnollisesti myös ilmanlaatua, joka voi vaikuttaa niin uneen, keskittymiskykyyn kuin suorituskykyynkin. Berkeley Earth vertaa monien suurkaupunkien ilmaa tupakoinnin vaikutuksiin kehossa.
 3. Pienemmät kasvihuonekaasupäästöt
  Suuret kasvihuonekaasupäästöt ovat johtaneet ilmaston lämpenemiseen, mihin sisältyy maapallon keskilämpötilan kohoaminen. Ilmaston lämpeneminen uhkaa kaikkea elämää maapallolla – jos lämpötila esimerkiksi nousee vain 1,5 astetta, menetämme vähintään 70 prosenttia maailman koralliriutoista, ja se on vain yksi odotettavissa olevista valtavista vaikutuksista.
 4. Maan ja kiinteistöjen arvonnousu
  Jos liikenne parantaisi ympäristön sekä ulko- ja sisäilman laatua, maan ja kiinteistöjen arvo nousisi. Melutason lasku merkitsisi myös vähemmän pientaajuusalueen ääntä, joka leviää seinien, kattojen ja lattioiden välityksellä.
 5. Suuremmat mahdollisuudet asutukselle/ulkoympäristöille
  Puhtaampaan ja hiljaisempaan kaupunkiin voitaisiin rakentaa enemmän ja luoda siten lisää asuntoja tai myös lisää houkuttelevia ulkoympäristöjä yritysten käyttöön tai tapaamispaikoiksi. 
 6. Biopolttoaineiden käytön lisääntyminen
  Siirryttäessä sähkön käyttöön joukkoliikenteessä voitaisiin lisätä myös biopolttoaineiden, kuten biokaasun, käyttöä. Biokaasua käytetään tällä hetkellä joukkoliikenteessä, ja sitä voitaisiin käyttää enemmän myös pitkien matkojen liikennevälineissä uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi.

sahkoauto-lataus

Sähköautojen tulevaisuus

Sähköautojen osuus liikenteessä lisääntyy, ja siksi myös latausmahdollisuuksia on lisättävä. Latausjärjestelmien joukossa on hyviä ratkaisuja, mutta vuokranantajien, taloyhtiöiden ja työnantajien on ryhdyttävä käytännön toimiin. Sitä paitsi sähköautot integroidaan entistä paremmin sähköjärjestelmään – akkutekniikan kehittymisen ansiosta niitä ei tulevaisuudessa tarvitse enää ladata niin usein. Lisäksi pystymme tulevaisuudessa varastoimaan uusiutuvaa energiaa akkuihin silloinkin, kun ei tuule yhtä kovaa tai aurinko ei paista yhtä kirkkaasti kuin nykyään on tarpeen.

Yhteenveto

Kuljetusalan sähköistäminen ratkaisisi monet ongelmistamme. Sekä me että ympäristömme voisimme paremmin, kaupunkeihimme mahtuisi enemmän ihmisiä, maa ja kiinteistöt olisivat arvokkaampia ja voisimme lisätä uusiutuvan energian käyttöä. Meidän kaikkien on osallistuttava muutokseen, ja sekä akkuja että latausinfrastruktuuria on kehitettävä, mutta yhdessä voimme saavuttaa tavoitteen.

Haluatko lukea lisää akkuteknologista? Lue artikkelimme: Akkutekniikka - huipputehon tasaaminen ja muut käyttöalueet.

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje