Energian tehokkaampi käyttö on ensimmäinen askel yrityksen kestävyystyössä. Älykkäämmällä energian käytöllä voidaan pienentää ilmastovaikutusta ja säästää rahaa.
Onnistuneesta kestävyystyöstä on paljon hyötyä – se lisää kilpailukykyä, parantaa kannattavuutta ja vahvistaa brändiä. Ympäristö- ja ilmastovaikutuksen vähentäminen saattaa niinikään helpottaa uusien työntekijöiden rekrytointia.
Ensimmäinen askel kohti kestävyystyötä on energian käytön tarkastaminen ja tehostaminen.
Kannattava investointi
Energian käytön tehostamisessa on kyse siitä, että energian käyttö tehdään mahdollisimman tehokkaaksi yrityksen kustannusten ja ilmastovaikutusten pienentämiseksi. Usein on mahdollista saada aikaan suuriakin säästöjä. Useat yritykset voivat pienentää energiakulujaan jopa 20 %.
Energiatehokkuuden parantamisen ei tarvitse aiheuttaa suuria kustannuksia tai muutoksia toimintaan. Tosiasia on, että monet yritykset kuluttavat enemmän energiaa kuin on tarpeen. Peräti neljänes yrityksen mahdollisuuksista tehostaa energiankäyttöä saavutetaan vain muuttamalla käyttäytymistä ja parantamalla ohjausta.
Mutta joskus tekniikka voi olla suuri energiasyöppö. Uuteen, energiaa säästävään tekniikkaan investoiminen maksaa itsensä usein takaisin parin vuoden sisällä pienempien energiakustannusten muodossa. Vanhemman tekniikan vaihtaminen uuteen voi myös vaikuttaa myönteisesti työympäristöön, sillä uusi tekniikka on usein sekä hiljaisempaa että puhtaampaa. Se voi myös lisätä toimintavarmuutta ja parantaa tuottavuutta.
Kartoita ennen päätöstä
Jotta voidaan määritellä ne toimenpiteet, jotka voivat vähentää yrityksen energian käyttöä, kannattaa usein aloittaa tekemällä enegiakatselmus. Sen voi tehdä itse, mutta usein siihen käytetään ulkopuolista toimijaa.
Energiakartoituksen perusteella voidaan priorisoida ja arvioida toimenpiteet, joilla saavutetaan paras vaikutus, laskea kustannukset ja voitot lyhyellä ja pitkällä aikavälillä – sekä esittää ehdotuksia muutosten toteuttamiseksi. Tämän jälkeen kartoitus voi toimia päätöksenteon pohjana. Myös mahdolliset riskit ja myönteiset sivuvaikutukset voidaan ottaa huomioon päätöksenteossa. Kyse voi olla budjetin ylittämisen riskistä tai siitä, millaisia myönteisiä vaikutuksia toimenpiteillä voi olla työntekijöiden työympäristöön.
Kun hyvä päätöksenteon perusta on valmiina, seuraavaksi se esitellään yrityksen johdolle ja päätöksentekijöille. Selkeä ja huolellinen pohja helpottaa hyvän päätöksen tekemistä.
Aloita oikeasta päästä
Seuraava vaihe on energian käytön tehostaminen. Usein aloitetaan toimenpiteillä, joilla on vähäisiä tai ei lainkaan investointikustannuksia, esimerkiksi varmistamalla, että työntekijät ymmärtävät energiakulut ja sen, mitä he voivat tehdä kulutuksen vähentämiseksi. Toimistoissa kyse voi olla tietokoneiden virransäästötilasta näytönsäästäjien sijaan tai tietokoneen sulkemisesta, kun sitä ei käytetä pitkään aikaan. Toinen yksinkertainen mutta tehokas toimenpide on varmistaa, että valaistus ja lämmitys ovat päällä vain tarvittaessa ajastimien tai liiketunnistimien avulla.
Teollisuudessa hyvä alku on paineilmajärjestelmien paineen ja vuotojen valvonta sekä venttiilien ja liitosten tiivistäminen. Vuotojen vähentäminen voi pienentää energiankulutusta yli 20 prosentilla vuodessa.
Toimenpiteille, jotka edellyttävät ulkopuolisen toimijan käyttöä, riittää usein tarjousten pyytäminen kolmelta tai neljältä toimittajalta sopivan ratkaisun löytämiseksi. Toimittajia voidaan pyytää paikalle esittelemään, miten heidän ratkaisunsa toimii, jotta eri ratkaisujen vertailu olisi helpompaa.
Mittaa ja seuraa
Mittaus ja seuranta ovat hyvä tapa arvioida, onko toimenpiteillä ollut toivottu vaikutus. Se voi myös motivoida ja antaa paremmat edellytykset lisätä energiankäytön tehostamistoimia tulevaisuudessa. Tämän jälkeen tuloksia voidaan käyttää yrityksen ympäristöraporteissa sekä viestinnässä työntekijöiden ja asiakkaiden kanssa.
Lisää energiatehokkuutta
- Käytä ajastimia, sensoreita ja liiketunnistimia, jotta lamput eivät pala turhaan. Tarkista säännöllisesti, että ne toimivat edelleen ja asetukset ovat oikein.
- Vaihda hehkulamput energiansäästölamppuihin / LED-lamppuihin. Vaihtamalla moderniin ja tehokkaampaan valaistukseen voidaan säästää jopa 80 prosenttia sähkönkulutuksesta.
- Muuta tapoja – henkilökunnan käyttäytymiseen panostamalla voidaan saada aikaan merkittäviä energiansäästöjä aivan ilmaiseksi.
- Ota käyttöön himmentimet. Nykyaikaisessa valaistuksessa lamppuja voi himmentää, kun valon tarve on pienempi. Jos pienemmän valon tarve on pysyvä, kannattaa valita teholtaan heikompi lamppu.
- Älä anna lämmön ja kylmän kumota toisiaan. Pienennä jäähdytystä, kun tulee liian kylmä, sen sijaan, että lisäisit lämmitystä, sekä pienennä lämpöä, kun on liian lämmin, jäähdytyksen lisäämisen asemesta.
- Puhdista ilmastointi: Säännöllinen kanavien, suodattimien ja lämmönvaihdinpintojen kunnossapito parantaa ilmanlaatua, ja samalla energiankulutus ja kulut pienenevät.
- Yritykset voivat säästää paljon energiaa, kun ikkunat ovat tiiviit. Toisinaan energiansäästö on niin suuri, että projektin kustannukset on maksettu takaisin muutamassa vuodessa.
- Kiinteistönomistajat: Ikkunoiden vaihdon poistoaika on 20–25 vuotta ja säästö 10–12 prosenttia kuluista. Vertaile erilaisia ikkunatyyppejä toisiinsa ja erityisesti ikkunoiden U-arvoja (lämmönläpäisykerroin) ja energiamerkintöjä. Kun valitset ikkunoita, hanki sellaiset, joissa on tuuletusventtiilit, jos rakennuksessa on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihto.
- Aiotko uudistaa tai rakentaa uutta? Muista ottaa energiakysymykset huomioon. Ylimääräiset kulut, jotka maksat energianäkökulmasta hyvien ratkaisujen saamiseksi, eivät välttämättä ole kovinkaan suuria.
Muistilista toiminnallesi!
Energian käytön tehostamisen muistilistoja löytyy muun muassa kahviloille, kiinteistöille ja teollisuusyrityksille. Lue lisää ja lataa oman alasi muistilista tietopankistamme.
Oletko valmis aloittamaan energiankäytön tehostamisen, mutta et tiedä mistä aloittaa? Kattavassa energiatehokkuusoppaassamme kerromme kaiken tietämisen arvoisen ja autamme sinua pääsemään alkuun kätevän 11-vaiheisen oppaan avulla. Lataa kattava energiatehokkuusopas täältä.