Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuu, Fossiilivapaa

Sähkökäyttöinen moottorikelkka tarjoaa elämyksen

Julkaistu: 2021-02-03 Päivitetty: 2021-02-03 kl. 11:57

sähköllä kulkeva moottorikelkka

Autokanta sähköistyy ja nyt sähköistykseen ovat tulleet mukaan myös moottorikelkat. Suomalainen sähkömoottorikelkkojen kehittäjä Aurora Powertrains on tehnyt yhteistyötä Vattenfallin kanssa.


Kelkka on nopea ja joustava ajoneuvo maastossa, ja suuressa osassa Pohjois-Suomea ollaan riippuvaisia moottorikelkoista. Moottorikelkka on kuitenkin suhteellisen kovaääninen ja kuluttaa paljon polttoainetta. Lisäksi paljon polttoainetta kuluttavista maastoajoneuvoista pääsee ilmakehään kasvihuonekaasuja.

Kymmenen kilometrin matka sähkökäyttöisellä moottorikelkalla on verrattain edullista – eikä siitä aiheudu kasvihuonepäästöjä. Sähkökelkan energiankulutus on verrattavissa sähköautoon, toisin sanoen noin 2 kWh kymmentä kilometriä kohti.

Lähinnä toimintasäde jättää toivomisen varaa. Nykyaikaisella sähkökelkalla voi ajaa noin 40 kilometrin matkan yhdellä latauksella, mikä rajoittaa sen käyttöä. Sähkömoottorikelkka ei esimerkiksi ole tällä hetkellä sovelias vaihtoehto poronhoitajille, jotka ajavat päivittäin pitkiä matkoja ilman tankkaus- tai latausmahdollisuutta.

Pilottihanke alppihiihtokisoissa

Åren vuoden 2019 alppihiihdon MM-kisoissa sekä Ski Tour 2020 -kisoissa Vattenfallilla oli kisapaikalla kymmenen sähkömoottorikelkkaa, jotka kuljettivat vierailijoita sponsorikylän ja kilpailupaikan välillä. Jokaisen kelkan vetämässä reessä oli tilaa kuudelle henkilölle.

- Halusimme näyttää, että kuljetussektorin sähköistäminen voi koskea myös moottorikelkkoja. Vattenfallilla on tällä hetkellä noin 150 moottorikelkkaa ja muita maastoajoneuvoja, joita käytetään esimerkiksi sähköverkon kunnossapitotöihin. Haluamme vaihtaa nämä asteittain sähkökäyttöisiksi, millä saamme pienennettyä hiilidioksidipäästöjämme reilusti, toteaa Pontus Karlsson Vattenfallin tutkimus- ja kehitysosastolta.

Medium Screen 72 DPI-Vattenfall_winter_mistArktisesta osaamisesta palkittu yritys

Moottorikelkat olivat suomalaisen Aurora Powertrainsin kehittämiä. Aurora Powertrains -yritys perustettiin vuonna 2017. Yrityksen tarkoitus oli lähteä valmistamaan sähkömoottorikelkkoja myyntiin, mutta varsin pian kävi selväksi, että yksittäisen kelkan hinta muodostuu niin kalliiksi, ettei niiden tuotanto ole kannattavaa. Yritys päätti aloittaa kelkkasafarit Aurora Emotion -brändinimen alla. Safaritoiminta tarjoaa samalla mahdollisuuden kelkkojen testaamiseen todellisissa oloissa. Yhtiön kalustoon kuuluu kolmisenkymmentä sähkömoottorikelkkaa.

Sähkömoottorikelkat mahdollistavat turistiryhmille ainutlaatuisen luontokokemuksen, koska kelkoista ei lähde ääntä. Liikkuminen äänettömästi hiljaisessa erämaassa on unelmaskenaario mille tahansa safarille.

Kelkkoja valmistetaan nykyään myös myyntiin, niitä myydään laivueittain elämysmatkayrittäjille eri puolilla maailmaa

Aurora Powertrains on palkittu arktisesta olosuhdeosaamisestaan vuonna 2018 Vuoden arktisena muotoiluyrityksenä. Kelkan suunnitellut tiimi voitti vuosina 2015 ja 2016 Yhdysvalloissa Clean Snowmobile Challenge -kilpailun. He olivat ainoa Pohjois-Amerikan ulkopuolelta kisaan osallistunut taho ja voittivat kisan heti ensikertalaisina.

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje