Uusi jättiturbiini muuttaa kestävän energian pelikenttää

Julkaistu: 2018-02-01 Päivitetty: 2023-01-24 kl. 11:07

Horns_rev_wind_farm_19

Tuulivoima on energiantuotantomuoto, jota kehitetään jatkuvasti, ja tehokkaampia voimaloita kehitettäessä kaikilla parametreilla on merkitystä, kun turbiinia valitaan. Yhdessä Vattenfallin kaikkien aikojen suurimmassa sijoituksessa uusiutuvaan energiaan valittiin Siemens Gamesan 8 MW:n turbiini kolmeen uuteen tuulivoimapuistoon, jotka ovat Kriegers Flak Itämeressä sekä Vesterhav Syd ja Nord Pohjanmeressä.

Tanskan vesille pystytetyissä uusissa tuulivoimaloissa roottorin halkaisija on vaikuttavat 167 metriä ja ne ”piirtävät” ilmaan ympyrän, joka on 18 prosenttia toimittajan aiempien voimaloiden siipiväliä suurempi. Tämä kokoero vastaa lähes puolen jalkapallokentän pinta-alaa.

Näissä tuulivoimapuistoissa alkaa vuosien 2020 ja 2022 välillä pyöriä yhteensä 113 uutta tuulivoimalaa, ja yhdessä Horns Rev 3 -tuulivoimapuiston kanssa, jota Vattenfall rakentaa parhaillaan Pohjanmereen, nämä kolme puistoa tulevat tuottamaan lähes 1 400 MW uutta uusiutuvaa kapasiteettia. Niiden energiantuotanto vastaa sähkömäärää, joka riittää lähes 1,5 miljoonan kotitalouden energiankulutuksen kattamiseen.

Taito valita oikea turbiini

Offshore Wind -yksikön johtaja ja Vattenfallin Tanskan maajohtaja Michael Simmelsgaard kertoo turbiinin valinnasta:

– Siemens Gamesan uusi merituulivoimala oli yksinkertaisesti markkinoiden edullisin vaihtoehto tuotetun megawattitunnin tuottamiskustannuksina mitattuna. Maallikkotermein ilmaistuna voidaan sanoa, että valitsimme uusimman version tuotteesta, joka on osoittautunut luotettavaksi työjuhdaksi. Jos se olisi auto, voisi sanoa, että se käynnistyy aina, se kiihtyy hyvin ja se on käytännöllinen jokapäiväisessä käytössä.

Askel oikeaan suuntaan

Uudessa turbiinissa on pitemmät siivet, ja suuremman roottorin ansiosta turbiini pystyy yksinkertaisesti tuottamaan enemmän energiaa tuulesta. Tuotanto lisääntyy 10–12 prosenttia vuodessa verrattuna samaan turbiiniin pienemmän roottorin kanssa.

– Me saamme enemmän voimaa, vaikka mekaanisesti laitteisto on sama. Lisäksi tämä turbiini toimii paremmin ja tehokkaammin alemmilla tuulennopeuksilla. Jättiläismäisen 20 MW:n turbiinin ei tarvitse olla parempi, jos se pystyy saavuttamaan maksimaalisen suorituskyvyn vain harvoin, Michael selittää.

Kaikki tämä on myönteistä energiajärjestelmälle. Turbiinien tuotanto on tasapainoisempaa ja tapahtuu suuremmassa määrin silloin, kun markkinoilla on tarvetta.

– Se ei tarkoita, että olisimme ratkaisseet tuulivoimalla saatavan sähkövoiman energiajärjestelmään täydellisesti integroimiseen liittyvän ongelman. Tarvitsemme edelleen paljon enemmän sähköä lämmitykseen ja kuljetukseen, ja tarvitsemme lisää kansainvälisiä kaapelikytkentöjä. Tämä on kuitenkin askel oikeaan suuntaan, hän sanoo lopuksi.

Innovointia yhteistyöllä

Uutistoimisto Ritzau Finansin haastattelussa Siemens Gamesa Renewable Energyn konsernijohtaja Markus Tacke painotti, että yhteistyö Vattenfallin kanssa oli tärkeä tekijä, joka auttoi voimalavalmistajia saamaan tilauksen.

– Onnistuimme erityisen hyvin tiiviissä yhteistyössä Vattenfallin kanssa sekä teknisestä että kaupallisesta näkökulmasta auttaessamme laatimaan hyvin vahvan tarjouksen. Meidän on tehtävä yhteistyötä asiakkaidemme kanssa ennen kaikkea offshore-sektorilla, jotta löydämme parhaat mahdolliset ratkaisut – ainutlaatuiset jokaista yksittäistä projektia varten – koska niissä on kyse paljon muustakin kuin vain siitä, kuka turbiinit valmistaa: myös logistiikka ja perustukset on otettava huomioon.

Tanskan vihreä muutos

Vattenfall investoi yhteensä yli 20 miljardia Tanskan kruunua kiihdyttääkseen kestävän energiantuotannon kehitystä Tanskassa vuoteen 2022 mennessä.

– Tämä korostaa asemaamme johtavana tanskalaisena merituulivoiman kehittäjänä ja sitoumustamme Tanskan vihreään muutokseen, Michael Simmelsgaard sanoo.

Energia-alan organisaation Dansk energin mukaan tuulivoima tulee muutaman vuoden kuluttua kattavaan 60 prosenttia Tanskan sähkönkulutuksesta. Se on vahva lisäys vuoden 2017 ensimmäiseen vuosipuoliskoon, jolloin lukema oli 45 prosenttia. Tämän taustalla ovat suuressa määrin kaikki suunnitelmat, joita Vattenfall nyt toteuttaa merellä, maalla ja rannikolla.

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje