Energiahuolto, Sähköistyminen

Jos emme onnistu sähköistämisessä, emme onnistu siirtymässä vähähiiliseen yhteiskuntaan

Julkaistu: 2022-03-02 Päivitetty: 2023-01-23 kl. 13:30

Jos emme onnistu sähköistämisessä, emme onnistu siirtymässä vähähiiliseen yhteiskuntaan

Seuraavat kymmenen vuotta ovat kohtalon vuosikymmen ilmaston kannalta. Ilmastotoimiin on ryhdyttävä pikaisesti, jotta saavutetaan 1,5 asteen tavoite eikä aiheuteta peruuttamatonta vahinkoa planeetallemme. Fossiilittomasti tuotettu sähkö on ainoa ratkaisu, jolla fossiiliset polttoaineet voidaan korvata suuressa mittakaavassa. Teollisuuden sähköistymisellä on ilmastoon merkittävä vaikutus.

Sähköistyminen näkyy kaikkialla, ja se luo uusia edellytyksiä teollisuudelle, tarjoaa uusia työmahdollisuuksia ja mahdollistaa siirtymän vähäpäästöiseen yhteiskuntaan. Samaan aikaan monet kysyvät, miten fossiiliton energia tulee riittämään. Vattenfallin mukaan kyse on paljolti osaamisen kehittämisestä teollisuuden alalla.

MartinVallstrandPNGMiten fossiilivapaalla energialla sitten voidaan vastata sähköistetyn maailman tarpeisiin?

- Lyhyt vastaus tähän kysymykseen on: uuden sukupolven ilmastosankareilla. Ilmastosankarit, jotka noin sata vuotta sitten laajensivat vesivoimaa ja kehittivät uusia innovaatioita, kuten korkeajännitevirran siirron maan pohjoisosasta etelään, ovat valmiita luovuttamaan viestikapulan uudelle ilmastotyöntekijöiden sukupolvelle. Sen vuoro on nyt ottaa paikkansa energia-alalla ja edistää uusia innovaatioita ilmaston hyväksi, sanoo Martin Vallstrand, Director Corporate Business Development, Vattenfall.

Ennätykselliset investoinnit

Vattenfall tekee yhteistyötä teollisuusyritysten kanssa löytääkseen tulevaisuuden ratkaisuja ilmastohaasteeseen koskien kestävää tuotantoa, joka ei sisällä fossiilisia polttoaineita. Tällä hetkellä yhtiön suurin hanke on Ruotsissa sijaitseva maatuulivoimala, ja investointeja kohdistuu ennätysmäärä sekä sähköverkon laajentamiseen että uusiutuvaan sähköntuotantoon. Lisäksi Vattenfalli pitää tärkeänä suunnitella ja valmistella lainsäädäntöä ja määräyksiä, jotta voidaan valita parhaat energialähteet seuraavan rakentamisaallon koittaessa vuoden 2030 jälkeen.

– Teollisuudelle tarjoutuu hyvä mahdollisuus tulla fossiilittomaksi sähköistyksen avulla. Vetyä voidaan valmistaa sähköstä maakaasun sijaan ja varmistaa, että sähkö on fossiilitonta ja peräisin vesi-, tuuli- ja ydinvoimasta. Samaan aikaan kaikkien palasten on loksahdettava paikoilleen, ja tuulivoimaloiden rakentaminen on paljolti riippuvainen hankkeisiin myönnettävistä luvista, Martin Vallstrand sanoo.

Lisää osaajia tarvitaan

Vattenfall palkkaa vuosittain noin 1 000 henkilöä Ruotsissa ja määrä jatkaa kasvuaan. Pätevien työntekijöiden löytäminen on vaikeaa, ja Vattenfall onkin ollut aloitteellinen jatko- ja uudelleenkoulutuksen järjestämisessä. Se on kannustanut koulutukseen muilta aloilta henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita ilmastosiirtymän edistämisestä.

- Ilmastokriisin ratkaiseminen on mielestäni aikamme suurin haaste. Tuntuu mielekkäältä mennä töihin joka päivä, koska energia-ala on niin merkityksellinen. Ilmastokysymykset olisi pyrittävä ratkaisemaan tekniikan, talouden ja politiikan keinoin, mikä on jännittävää ja mielenkiintoista. Riippumatta siitä, onko henkilöllä tekninen tausta tai onko hän enemmän kiinnostunut politiikasta tai liiketoiminnasta, energia-ala tarjoaa hyvät uramahdollisuudet, Martin Vallstrand sanoo.

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje