Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuu

LED-teknologia tarjoaa mahdollisuuksia

Julkaistu: 2020-05-25 Päivitetty: 2023-12-14 kl. 11:43

LED-valaistus

Useimmat tietävät, että LED-lamput pienentävät energiankulutusta. Mutta nyt niiden vanavedessä on tulossa lisää parannuksia, eikä vähiten paremman valon ohjauksen myötä. Miltä kuulostaa katuvalo, joka sammuu itsestään silloin, kun tiellä ei ole liikennettä?

Valaistusta käsittelevillä verkkosivuilla törmää nopeasti sanaan "smart" (älykäs). Mutta myös uusien mahdollisuuksien luettelo on niin pitkä, että sitä on vaikea tiivistää osuvammin.

Ensimmäisessä vaiheessa olemme säästäneet rahaa sillä, että valodiodipohjaiset lamput, LED-lamput, antavat yhtä paljon valoa vähemmällä sähköllä kuin vanhemmat ratkaisut, kuten hehku- ja halogeenilamput tai loisteputket, eikä niitä tarvitse vaihtaa yhtä usein. Tässä olemme kirjoittaneet siitä, mitä se on merkinnyt. Mutta LED-lamppua on myös helpompi ohjata – ja nyt katse kääntyy yhä enemmän siihen, mitä valaisemme ja milloin. Ja miten – ja miksi.

Eräs tulevaisuuden mahdollisuus on, että teiden valaistusta voitaisiin vähentää, kun paikalla ei ole ketään, joka sitä tarvitsisi. Niiden mielissä, jotka haluavat hyödyntää tätä ratkaisua, herää lukuisia lisäkysymyksiä: miten tunnistetaan, kuka on paikalla, miten valoa tulisi lisätä, vähentää ja suunnata. Entä jos hirvi kävelee tien vieressä, ehkä katuvalo voisi kohdistaa valonsa sitä kohti? Kävelyteiden hyvällä valaistuksella on suuri vaikutus turvallisuuteen, ja se vaikuttaa ympäristön suunnitteluun yhä enemmän.

LED-lamppujen värin saa valittua suhteellisen vapaasti. Valkoisella värillä voi houkutella esiin haluttuja kontrasteja valaistavasta kohteesta pienemmällä valonvoimakkuudella ja säästää samalla energiaa.

Katuvalaistuksessa potentiaalia

Valaistusratkaisujen toimittajat tuovat tietysti mielellään esiin runsaat mahdollisuudet. Haastattelussa valaisinpylväitä valmistavan Moramastin verkkosivuilla Jönköpingin teknillisen korkeakoulun valaistussuunnittelukoulutuksesta vastaava Johanna Glans kertoo näkemyksensä tievalaistuksen trendeistä.

Paremman ohjauksen lisäksi Glans odottaa, että pylväisiin saataisiin lisää toimintoja, ehkä moniinkin eri tarkoituksiin. Niissä voisi olla tiedonsiirtoyhteys ja latausmahdollisuuksia, ja valo voisi varoittaa tietöistä ja vaaroista. Ympäristön oikeanlainen valaistus voisi tehdä siitä kauniimman ja sopivan piristävän autoilijoiden silmissä, ja autojen älykkäämmät valot voisivat olla vuorovaikutuksessa tievalaistuksen kanssa.

Valaistustoimittaja Greenled nostaa esiin älykkään ratkaisun, joka ei kata ainoastaan lamppuja ja valaisimia vaan myös ohjaustekniikan ja koko valaistuksen suunnittelun. Esimerkiksi kaupassa myytävät tuotteet saatetaan kokea eri lailla kattovalaisinten suuntauksesta riippuen – ja se vaikuttaa myös myyntiin. Hyvä valaistus voi parantaa työntekijöiden tuottavuutta ja vähentää työtapaturmia. On myös joukko menetelmiä, joilla voidaan säästää energiaa valaistusta ohjaamalla: ajastus, päivänvalon ja liikkeen tunnistus, henkilöihin tai tehtäviin kytketty ohjaus sekä energiankulutuksen kompensointi.

Kunnat hyötyvät

Nykymahdollisuudet mobiiliohjaukseen tekevät valaistuksen ohjauksesta ja valvonnasta esimerkiksi kunnan eri osissa edullisempaa, millä voidaan myös säästää suuria summia. Joukko toimittajia markkinoi tähän tarvittavia järjestelmiä. Näin voidaan esimerkiksi nähdä, missä kunnat maksavat liikaa sähköverkon kapasiteetista, koska mittareiden sulakkeet ovat ylimitoitettuja. Vattenfallin valikoimassa on useita valaistusratkaisuja, kuten tievalaistusprojektissa Motalassa.

(Valokuva: Kevin O'Connor/Unsplash)

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje