Kestävä kehitys ja yhteiskuntavastuu, Sähköistyminen

Nopeampi siirtymä kestävään tulevaisuuteen

Julkaistu: 2022-05-12 Päivitetty: 2023-01-23 kl. 13:01

Stefan Ytterborn

Siirtyminen fossiilisista polttoaineista sähköön on merkittävä ensimmäinen askel matkalla, joka on epäilemättä yksi ihmiskunnan tärkeimmistä, kirjoittaa Stefan Ytterborn, Caken perustaja ja toimitusjohtaja.

Vaikka käytämmekin hieman eri sanoja, Cake ja Vattenfall jakavat samat kunnianhimoiset tavoitteet fossiilittoman yhteiskunnan luomiseksi mahdollisimman pian. Se on yksi syy siihen, että olemme yhdessä sitoutuneet kehittämään maailman ensimmäisen täysin fossiilittoman moottoripyörän.

Ei ole epäilystäkään siitä, että tulevaisuuden liikenne kulkee sähköllä, ja sähköajoneuvojen ja -infrastruktuurin odotettavissa oleva suuri kasvu auttaa meitä edistämään matkaa kohti kestävää tulevaisuutta. Mielestäni meidän on kuitenkin mentävä vielä pidemmälle. Tavoitteidemme saavuttamiseksi meidän on myös mietittävä uudelleen, miten kulutamme, käytämme ja kohtelemme maallista omaisuuttamme.

Perustin Caken vuonna 2016, jolloin selkeä tavoitteeni oli edistää siirtymää nollapäästöiseen yhteiskuntaan.

Perustin Caken vuonna 2016, jolloin selkeä tavoitteeni oli edistää siirtymää nollapäästöiseen yhteiskuntaan yhdistämällä ilo ja vastuullisuus kevyiden, hiljaisten, puhtaiden ja suorituskykyisten sähkömoottoripyörien kehittämiseen. Tavoitteeni oli ja on edelleen nopeuttaa kestäviin menetelmiin siirtymistä tarjoamalla ratkaisuja, jotka mahdollistavat merkittävät päästövähennykset.

Vihreämpien vaihtoehtojen tarjoaminen noin kahdelle miljardille maapallolla kulkevalle, fossiilisia polttoaineita käyttävälle ajoneuvolle on kuitenkin vain yksi pala palapelistä. Harvemmin keskusteltu seikka on kulutustottumusten muuttaminen – kuluttamalla luomme haitallisia kaavoja, joihin pitää puuttua. Nykytilanteen on mahdollistanut kulttuurin ja markkinoiden yhdistelmä. Lyhyesti sanottuna meidän kaikkien on vastuullisina kuluttajina tarkasteltava nykyistä käyttäytymistämme, opittava arvostamaan ja hoitamaan ostamiamme tuotteita sekä lopulta käyttämään niitä kauemmin kuin nykyään.

Meidän on vastuullisina kuluttajina tarkasteltava nykyistä käyttäytymistämme, opittava arvostamaan ja hoitamaan ostamiamme tuotteita sekä lopulta käyttämään niitä kauemmin kuin nykyään.

Kuvassa: Cake, maailman ensimmäinen täysin fossiilivapaa moottoripyörä.VF_Stefan Ytterborn_2x1_full-width

Jokaisen on tehtävä oma osansa

Haasteena on kulutuksen nopeuden muuttaminen. Ratkaisumme on monitahoinen lähestymistapa elinkaaren pidentämiseen liittyvään yleiseen konseptiin. Meille kaikki alkaa ajan hammasta kestävien ajoneuvojen kehittämisestä. Tutkimme, testaamme ja kehitämme huolellisesti uusia materiaaleja ja osia, jotka ovat riittävän kestäviä.

Kaikkien aikojen ensimmäinen moottoripyörämme, tukeva mutta tyylikäs off-road-pyörä Kalk näki päivänvalon vuonna 2018. Panostamme edelleen intohimoomme: moottoripyöräilyyn, jossa on sekä seikkailua että haastetta, kestävyyttä unohtamatta. Jos materiaali ja osat selviytyvät hyvin jyrkässäkin mäessä ja pystyvät uhmaamaan painovoimaa, on todennäköistä, että ne suoriutuvat kaikista muistakin jokapäiväisillä ajomatkoilla vastaan tulevista haasteista, niin tänään kuin huomennakin.

Suunniteltu kestämään


Verrattuna fossiilisia polttoaineita käyttävään moottoripyörään olemme poistaneet tuhansia yksittäisiä komponentteja yksinkertaisesti sähköisen voimansiirron ansiosta. Tämä tarkoittaa, että tuotannossamme käytetään vähemmän osia jokaiseen tehtaalta toimitettuun pyörään. Se on hyvä asia ympäristön kannalta. Sillä on myös positiivinen vaikutus siinä mielessä, että ajoneuvossa on vähemmän rikkoutuvia osia, ja huoltotarve pysyy vähäisenä. Kehotamme tietenkin asiakkaitamme huolehtimaan hyvin moottoripyöristään, minkä he usein tekevätkin, sillä he arvostavat ajokkejaan yhtä paljon kuin me itse.

Moottoripyörien elinkaaren pidentäminen on oma osuutemme ja velvollisuutemme niin ihmisen kuin ympäristönkin suhteen. Miten sinä osallistut?

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje