Vuoden 2024 alussa suuryrityksiin alettiin soveltaa tiukempia kestävyysraportointivaatimuksia. Tämä tarkoittaa sitä, että myös niiden alihankkijoiden on raportoitava päästönsä asianmukaisesti. Vattenfallin tekemä tutkimus osoittaa, että myös monet pienemmät yritykset voivat kohdata vaikeuksia tämän toteuttamisessa.
CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive, on EU-direktiivi, joka sääntelee yritysten ilmastovaikutusten raportointia. Kyse ei ole vain yritysten omasta toiminnasta, vaan myös alihankkijoiden ympäristövaikutuksista. Niitä kutsutaan Scope 3:ksi, epäsuoriksi kasvihuonekaasupäästöiksi, jotka tapahtuvat yrityksen arvoketjussa, mutta sen kontrollin ulkopuolella, kuten esimerkiksi alihankkijoiden arvoketjussa. Tämä siis tarkoittaa, että pienemmät yritykset, jotka eivät itsessään kuulu direktiivin piiriin, joutuvat silti esittämään kestävyystietonsa suuremmille asiakkaille.
-->Lue lisää ilmastoon vaikuttavista päästöistä
Vain 20 prosenttia katsoo täyttävänsä vaatimukset
Kun Vattenfall kysyi 300 keskisuurelta yritykseltä (50–250 työntekijää), moni ei ollut valmis raportoimaan päästöjään. Vaikka 86 prosenttia ilmoitti voivansa jossain määrin täyttää asiakkaidensa kestävyysvaatimukset, vain 20 prosenttia uskoi voivansa täyttää ne täysin.
– Lainsäädäntö astuu voimaan 1. tammikuuta 2025, mikä tarkoittaa, että koko vuoden 2024 tiedot on raportoitava. Tietojen kerääminen on siis aloitettava jo tänä vuonna. Meidän energia-alalla on autettava asiakkaitamme tässä, sanoo Mats Linder, Vattenfallin yritysmyynnin markkinointijohtaja Pohjolassa.
Moni suuryritys ei todennäköisesti tee yhteistyötä sellaisten alihankkijoiden kanssa, jotka heikentävät heidän kestävyystilastojaan.
Noin joka toinen yritys ilmoitti, että heillä on asiakkaita, joilla on korkeat kestävyysvaatimukset. Mats Linder huomauttaa, ettei kyse ole vain numeroiden raportoinnista, vaan numeroiden on myös näytettävä hyviltä.
– Monet suuryritykset luultavasti välttävät yhteistyötä sellaisten alihankkijoiden kanssa, jotka heikentävät heidän kestävyystilastojaan.
Alkuperätakuilla tulee olemaan suurempi merkitys
Kun on kyse energiankulutuksen päästötiedoista, ei riitä, vaikka sähköntuotanto olisi jo käytännössä fossiilivapaata.
– On pystyttävä todistamaan, minkä tyyppistä sähköä yritys käyttää paljon yksityiskohtaisemmin.
Sen vuoksi hän uskoo, että alkuperävarmennetun sähkön kysyntä lisääntyy.
Ymmärrä enemmän CSRD:stä
- Lue artikkeli:
> Mikä on CSRD? Mahdollisuudet ja uhkat - Katso video (12 min):