CSRD

CSRD:n kestävyysvaatimukset vaikuttavat alihankkijoihin

Julkaistu: 2024-04-08 Päivitetty: 2024-04-11 kl. 10:40

Mats Linder

Tämän vuoden alussa suuryrityksiin alettiin soveltaa tiukempia kestävyysraportointivaatimuksia. Tämä tarkoittaa sitä, että myös niiden alihankkijoiden on raportoitava päästönsä asianmukaisesti. Mutta monet pienemmät yritykset voivat kohdata vaikeuksia tämän toteuttamisessa, osoittaa Vattenfallin tekemä tutkimus.

CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive, on EU-direktiivi, joka sääntelee yritysten ilmastovaikutusten raportointia. Kyse ei ole vain yritysten omasta toiminnasta, vaan myös alihankkijoiden ympäristövaikutuksista. Niitä kutsutaan Scope 3:ksi, epäsuoriksi kasvihuonekaasupäästöiksi, jotka tapahtuvat yrityksen arvoketjussa, mutta sen kontrollin ulkopuolella, kuten esimerkiksi alihankkijoiden arvoketjussa. Tämä siis tarkoittaa, että pienemmät yritykset, jotka eivät itsessään kuulu direktiivin piiriin, joutuvat silti esittämään kestävyystietonsa suuremmille asiakkaille.

Vain 20 prosenttia katsoo täyttävänsä vaatimukset

Kun Vattenfall kysyi 300 keskisuurelta yritykseltä (50–250 työntekijää), moni ei ollut valmis raportoimaan päästöjään. Vaikka 86 prosenttia ilmoitti voivansa jossain määrin täyttää asiakkaidensa kestävyysvaatimukset, vain 20 prosenttia uskoi voivansa täyttää ne täysin.

– Lainsäädäntö astuu voimaan 1. tammikuuta 2025, mikä tarkoittaa, että koko vuoden 2024 tiedot on raportoitava. Tietojen kerääminen on siis aloitettava jo tänä vuonna. Meidän energia-alalla on autettava asiakkaitamme tässä, sanoo Mats Linder, Vattenfallin yritysmyynnin markkinointijohtaja Pohjolassa.

Moni suuryritys ei todennäköisesti tee yhteistyötä sellaisten alihankkijoiden kanssa, jotka heikentävät heidän kestävyystilastojaan.

Noin joka toinen yritys ilmoitti, että heillä on asiakkaita, joilla on korkeat kestävyysvaatimukset. Ja Mats Linder huomauttaa, ettei kyse ole vain numeroiden raportoinnista: numeroiden on myös näytettävä hyviltä.

– Monet suuryritykset luultavasti välttävät yhteistyötä sellaisten alihankkijoiden kanssa, jotka heikentävät heidän kestävyystilastojaan.

Alkuperätakuilla tulee olemaan suurempi merkitys

Kun on kyse energiankulutuksen päästötiedoista, ei riitä, vaikka sähköntuotanto olisi jo käytännössä fossiilivapaata.

– On pystyttävä todistamaan, minkä tyyppistä sähköä yritys käyttää paljon yksityiskohtaisemmin.

Sen vuoksi hän uskoo, että alkuperävarmennetun sähkön kysyntä lisääntyy.

Ymmärrä enemmän CSRD:stä

Video

  • Lataa opas: New call-to-action
 

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje