Uusiutuva energia, Kestävä kehitys, Sähköistyminen

Kumppanuus on avain fossiilivapaaseen energiasiirtymään

Julkaistu: 2022-02-14 Päivitetty: 2024-05-16 kl. 08:04

Fossiilivapaa teräs

Teollisuusyritys Åkers Sweden haluaa olla edelläkävijä ilmastosiirtymän toteuttamisessa, ja yrityksen tavoitteena on olla täysin ilmastoneutraali vuoteen 2030 mennessä. Kumppanuus Vattenfallin kanssa on tärkeä askel tässä työssä.

Åkers Sweden on yksi Ruotsin vanhimmista yrityksistä, ja se on toiminut Åkers Styckebrukissa Strängnäsin kunnassa perustamisestaan lähtien vuonna 1580. Tuohon aikaan se toimi tykkivalimona, mutta vuodesta 1806 lähtien yrityksen tuotevalikoima on koostunut valetuista teloista. Ne ovat pyöriviä tarkkuustyökaluja, joita käytetään maailmanlaajuisessa teräs- ja metalliteollisuudessa.

Maailman ensimmäinen fossiilivapaiden telojen tuottaja

Tällä hetkellä noin seitsemän prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä on peräisin rauta- ja terästeollisuudesta, ja alalla on edessä suuri muutos kohti ilmastoälykkäämpää tuotantoa. Tässä työssä Åkers Sweden haluaa olla edelläkävijä, ja se onkin asettanut tavoitteekseen olla täysin ilmastoneutraali vuoteen 2030 mennessä 450-vuotisjuhlansa yhteydessä. Yhtiön vuoteen 2026 ulottuvan strategisen suunnitelman tärkeänä osatavoitteena on myös kehittää täysin fossiilivapaa tela ensimmäisenä maailmassa.

Åkers Sweden SWD MV Januari 2022-1-2- Ruotsin rauta- ja terästeollisuuden osoittaman vahvan sitoutumisen ja vastuullisuuden ansiosta SSAB on edelläkävijä fossiilivapaan teräksen kehittämisessä ja valmistuksessa. Siksi on täysin luonnollista, että Åkers Sweden tavarantoimittajana valmistaa myös fossiilivapaita työkaluja teräksen valssaukseen. Fossiilivapaiden telojen markkinat kehittyvät nopeasti ja niillä on suuri, maailmanlaajuinen markkinapotentiaali. Kaikkien maailman teräsyhtiöiden on voitava tarjota fossiilivapaata terästä tulevaisuudessa, muuten niiden liiketoimintamahdollisuudet heikkenevät, sanoo Stefan Wahlund, Åkers Swedenin Supply Chain- ja IT-päällikkö sekä Fossilfri Valsin projektipäällikkö.

Lue lisää HYBRIT-hankkeesta, maailman ensimmäisestä fossiilivapaasta teräksenvalmistusteknologiasta

Kierrätysromuun perustuva, sähköistetty valmistusprosessi

Åkers Sweden on jo usean vuoden ajan työskennellyt aktiivisesti pienentääkseen asteittain hiilijalanjälkeään ensisijaisesti raaka-ainepuolella, missä yritys on siirtynyt kokonaan kierrätysromuun perustuvaan valmistusprosessiin. Tuotannossa hyödynnetään kierrätettyä teräsromua, esimerkiksi autoteollisuudesta peräisin olevia komponentteja tai omassa tuotannossa syntyvää teräslastua uusien raaka-aineiden sijaan. Åkers Swedenin valmistusprosessi on nykyään myös täysin sähköistetty, mikä Stefan Wahlundin mukaan on erittäin hyvä lähtökohta jatkaa ilmastojalanjäljen pienentämistä. Vahvistaakseen tätä pyrkimystään yhtiö on käynnistänyt Vattenfallin kanssa kumppanuuden, jonka tavoitteena on parantaa toiminnan energiatehokkuutta. Åkers Sweden on myös valinnut sähkösopimuksen vesivoimalla tuotetusta fossiilivapaasta sähköstä – Vattenfallin EPD Vesi -sähköstä.
- Koska koko tuotantomme perustuu sähköön, oikean energialähteen valinnalla on suuri merkitys. Valitsemalla EPD Vesi -sähkön siirrymme 100-prosenttisesti uusiutuvaan vaihtoehtoon, Stefan Wahlund sanoo.

Kumppanuus Vattenfallin kanssa on täysin linjassa yrityksen historian kanssa, jossa paikallisen vesivoiman saatavuudella ja hyödyntämisellä on ollut keskeinen rooli, hän jatkaa.

– Vattenfall on luonteva ja erittäin osaava kumppani työssämme kohti täysin ilmastoneutraalia tuotantoa vuoteen 2030 mennessä. Se käyttää aikaa prosessiemme ymmärtämiseen ja haastaa meidät jatkuvasti ottamaan uusia askeleita ympäristö- ja kestävyystyössämme", Stefan Wahlund sanoo.

Åkers Sweden on yhteistyön alusta asti ilmaissut avoimesti halunsa siirtyä fossiilivapaaseen tuotantoon.
- Tuemme Åkers Swedeniä ja autamme heitä saavuttamaan tavoitteensa. Yhteistyö vahvistaa ajatustamme siitä, että pitkäaikainen kumppanuus on avain fossiilivapaan energiasiirtymän älykkääseen hallintaan, yhteistyöstä Vattenfallilla vastaava Mikael Sandberg sanoo.

Valitsee oman polkunsa

Ensiluokkaisten fossiilivapaiden telojen tarjoaminen markkinoille ensimmäisenä tuo mukanaan sekä haasteita että mahdollisuuksia. Edelläkävijänä Åkers Sweden on mukana alan uusien liiketoimintamallien ja hinnoittelun kehittämis- ja muotoiluprosessissa. Stefan Wahlundin mukaan edelläkävijyys ja uskallus avata uusia polkuja on Åkers Swedenin DNA:ssa.

- Pyrkimys olla askeleen edellä ja kuunnella markkinoiden tarpeita ennen kuin niitä tai yleistä kysyntää edes syntyy on aina ollut ratkaiseva menestystekijä läpi Åkersin historian. Rohkeus valita oma polkumme on merkinnyt monia ratkaisevia virstanpylväitä historiamme aikana, ja jatkamme tämän perinteen noudattamista, Stefan Wahlund sanoo.

Lataa energiatehokkuusoppaamme

Oletko valmis aloittamaan energiankäytön tehostamisen, mutta et tiedä mistä aloittaa? Kattavassa energiatehokkuusoppaassamme kerromme kaiken tietämisen arvoisen ja autamme sinua pääsemään alkuun kätevän oppaan avulla. Lataa kattava energiatehokkuusopas täältä.

Energiatehokkuus

Lataa pdf

Haluatko säästää tai tulostaa artikkelin? Lataa artikkeli alta niin saat sen sähköpostiisi. 

Tilaa uutiskirje