Sähkösopimukset, salkunhoito ja sähkökauppa

PPA-sopimukset lisäävät investointeja tuuli- ja aurinkoenergiaan

Julkaistu: 2021-02-01 Päivitetty: 2024-05-17 kl. 06:26

kädenpuristus

Yhä useammat yritykset haluavat tukea uusiutuvan energian lisäämistä. Pitkäaikainen sähkönostosopimus (PPA) tarjoaa tähän mahdollisuuden ilman asiakkaan omaa investointia.

Voiko yrityksesi sähkönkulutus vaikuttaa suoraan uusien tuuli- ja aurinkopuistojen rakentamiseen? Vastaus on kyllä. Pitkäaikainen sähkönostosopimus, lyhennettynä PPA-sopimus, on yrityksille yhä yleisempi tapa ostaa sähköä suoraan uusista tuuli- ja aurinkopuistoista ja siten edistää yhteiskunnan energia-alan muutosta. PPA tarkoittaa, että sähkön käyttäjä allekirjoittaa pitkäaikaisen sopimuksen suoraan sähköntuottajan kanssa sovitusta energiamäärästä sovitulla hinnalla. Sopimus itsessään on lähtölaukaus sille, että tuottaja ryhtyy rakentamaan uutta tuuli- tai aurinkovoimalaa.

PPA on sopimusmuoto, joka on yleistymässä niin maailmalla kuin Pohjoismaissakin. Teknologiajätit, kuten Google ja Facebook, ovat solmineet PPA-sopimuksen pohjoismaisten tuulivoimapuistojen kanssa paikallisista toiminnoistaan. Kiinnostus on suurta myös teollisuus- ja kiinteistöyhtiöiden keskuudessa.

Marcus_Melin_vattenfall-Monet yritykset yrittävät ensin rakentaa aurinkopaneeleita kiinteistöjensä katoille, mutta ne kattavat ne kattavat usein vain pienen osan tarpeesta. Jos yritys haluaa varmistaa uusiutuvan energian rakentamisen, se voi mahdollisuuksien mukaan joko investoida omaan aurinko- tai tuulipuistoon tai allekirjoittaa PPA-sopimuksen, jolloin joku muu toimija rakentaa laitoksen ja ylläpitää sitä, kertoo Marcus Melin, Vattenfallin strateginen energianeuvoja.

Suuret tuotantomäärät 

PPA-sopimuksen avulla sähkönkäyttäjä voi varmistaa uuden tuuli- tai aurinkovoiman rakentamisen tarvitsematta ostaa kalliita laitteita tai käyttää ja ylläpitää laitosta. Sähköntuottaja omistaa ja rakentaa laitoksen ja vastaa myös laitoksen käytöstä ja kunnossapidosta. Oikein suunniteltuna tämä tarkoittaa sähkön ostajalle suojaa sähkömarkkinoiden hintavaihteluita vastaan ja yrityksen sähkökustannusten parempaa hallintaa, usein kilpailukykyisillä hinnoilla. Tällainen sopimusmuoto ei kuitenkaan sovi kaikille.

-Kyseessä ovat suhteellisen suuret tuotantomäärät pitkän sopimuskauden ajan, joka on useimmiten 10–15 vuotta. Tähän lisätään vielä muutama vuosi, ennen kuin tuulivoimapuisto on rakennettu, Marcus Melin kertoo.

Kaksi tapaa ostaa 

Myös sähkön ostotapa saattaa erota totutusta. Asiakas voi esimerkiksi allekirjoittaa sopimuksen kiinteästä tuotantomäärästä tai aurinko- tai tuulivoimapuiston tuottamasta määrästä, mikä tulee vaihtelemaan vuorokauden aikana. Jos sopimus perustuu kiinteään tuotantomäärään, tuottajan vastuulla on ostaa tarvittava sähkö muualta, mikäli tuotanto ei saavuta sovittua määrää. Jos sopimus solmitaan tuotettavasta määrästä, sähköasiakkaan on ostettava puuttuva määrä sillä hetkellä voimassa olevilla hinnoilla ja myytävä, kun tuotantoa on liikaa.

-Jos esimerkiksi sähköä ostetaan arvioitu vuotuinen määrä tiettyyn hintaan/MWh, vaikutukset kustannuksiin ovat silti positiiviset, jos puiston tuottamaa määrää ostetaan tuntikohtaisesti. Toimitettavan sähkön määrä vaihtelee, ja silloin sähkön käyttäjän on sekä ostettava että myytävä sitä säilyttääkseen tasapainon, Marcus Melin selittää.

PPA-sopimusta harkittaessa on tärkeää ajatella pitkäjänteisesti.

-Kyseessä on hyvin pitkäaikainen sitoutuminen, ja liiketoiminnassa voi tapahtua paljon sopimuskauden aikana. On hyvä pohtia, voiko yrityksen sähköntarve muuttua. Usein on paras solmia PPA-sopimus, joka kattaa yrityksen sähkönkulutuksen osittain, mutta ei kokonaan. Näin voidaan toimia tietyllä virhemarginaalilla, kertoo Marcus Melin.

Yhteenveto

Pitkäaikainen sähkönostosopimus, lyhennettynä PPA, tarkoittaa, että sähkön käyttäjä solmii pitkäaikaisen sopimuksen suoraan sähköntuottajan kanssa sovitusta energiamäärästä sovittuun hintaan. Sopimus itsessään on lähtölaukaus sille, että tuottaja ryhtyy rakentamaan uutta tuuli- tai aurinkovoimalaa. Näin sähkön käyttäjä voi varmistaa uuden tuuli- tai aurinkovoiman rakentamisen tarvitsematta ostaa kalliita laitteita tai käyttää ja ylläpitää laitosta. PPA-sopimusten kesto on usein 10–15 vuotta.

Sopisiko PPA-sopimus yrityksellesi? Ota yhteyttä, niin kerromme lisää.

Ota yhteyttä

 Read the article in English